I love Amerika - tarts velünk és utazz Amerikába

I love Amerika

I love Amerika

Az USA történelmi látnivalói

2023. szeptember 11. - ILOVEAUSTRALIA

Az Egyesült Államok egy olyan ország, amely gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. Az ország alapításától kezdve a függetlenségi háborún, a polgárháborún, a világháborúkon, a polgárjogi mozgalmon, az űrkutatáson át egészen napjainkig számos esemény és személyiség alakította az ország sorsát és kultúráját. Az USA-ban rengeteg történelmi látnivalót találhatunk, amelyek bemutatják az ország múltját és jelenét. Ebben a cikkben bemutatunk néhányat ezek közül.

A Fehér Ház

A Fehér Ház az USA elnökének hivatalos rezidenciája és munkahelye Washingtonban. Az épületet 1792-ben kezdték el építeni és 1800-ban költözött be az első elnök, John Adams. Az épületet többször átépítették és bővítették, például 1814-ben leégett a brit csapatok támadása során és 1948-52 között teljesen felújították. A Fehér Házban található több mint 130 szoba, köztük a híres Ovális Iroda, ahol az elnök dolgozik, a Kék Szoba, ahol az elnök fogadja a vendégeket, vagy a Vörös Szoba, ahol a first lady fogadja a vendégeket. A Fehér Ház egyike az USA legismertebb és legfontosabb épületeinek.

 

tabrez-syed-dbc9dgsjzko-unsplash.jpgfotó: https://unsplash.com/@tabrez_syed

A Szabadság-szobor

A Szabadság-szobor egy hatalmas bronzszobor New York kikötőjében, amelyet Franciaország ajándékozott az USA-nak 1886-ban. A szobor egy nőalakot ábrázol, aki jobb kezében egy fáklyát tart, bal kezében pedig egy táblát, amelyen az USA függetlenségének dátuma olvasható. A szobor fején egy korona van, amelynek hét tüskéje a hét kontinenst jelképezi. A szobor lábánál egy lánc van, amelyet megtört a szabadság. A szobor magassága 46 méter, talapzatával együtt pedig 93 méter. A szobor belsejében egy lépcső vezet fel a koronáig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A szobor az USA szabadságának és demokráciájának jelképe.

aussieactive-1brtlzdq-o8-unsplash.jpgfotó: https://unsplash.com/@aussieactive

A Mount Rushmore

A Mount Rushmore egy hegyi emlékmű Dél-Dakotában, amelyen négy amerikai elnök arcképe van kifaragva: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln és Theodore Roosevelt. Az emlékművet 1927 és 1941 között készítette Gutzon Borglum és csapata. Az emlékmű célja az volt, hogy bemutassa az USA történelmének négy legfontosabb szakaszát: az alapítást, a terjeszkedést, a megőrzést és a fejlődést. Az emlékmű magassága 18 méter, szélessége pedig 60 méter. Az emlékmű mellett található egy múzeum is, amely bemutatja az emlékmű készítésének történetét és technikáját.

jean-beller-j3xqzx3eljc-unsplash.jpgfotó: https://unsplash.com/@chinatravelchannel

A Gettysburgi Nemzeti Katonai Park

A Gettysburgi Nemzeti Katonai Park egy történelmi park Pennsylvaniában, amely a polgárháború egyik legnagyobb és legvéresebb csatájának helyszíne volt. A csata 1863. július 1-3 között zajlott, és az északi Unió győzelmével végződött a déli Konföderáció felett. A csata során több mint 50 ezer katona vesztette életét, sebesült meg vagy tűnt el. A csata után Abraham Lincoln elnök itt mondta el híres Gettysburgi beszédét, amelyben kifejezte az Unió elkötelezettségét a demokrácia és az emberi jogok mellett. A parkban található több mint 1300 emlékmű, szobor és tábla, amelyek megemlékeznek a csata résztvevőiről és eseményeiről.

devonshire-nhpf8b8cd7o-unsplash.jpgfotó: https://unsplash.com/@dsignosaur

Az USA-ban tehát számos történelmi látnivalót találhatunk, amelyek bemutatják az ország múltját és jelenét. Ezek a látnivalók nem csak szépek és lenyűgözőek, hanem tanulságosak és inspirálóak is. Ha szeretnél többet megtudni az USA történelméről, akkor ajánljuk neked az útiterveinket, amelyek amerikai utakra vonatkoznak és segítenek megkönnyíteni az utazástervezést. Nézd meg a weboldalunkat, ahol több információt találhatsz ezekről az útitervekről. 😊

süti beállítások módosítása